Dracena

Dracene pripadaju porodici Liliaceae, a ime im potiče od grčke reči Drakania, što znači ženski zmaj. Rod sadrži četrdesetak vrsta tropskih, palmi sličnih biljkama iz Afrike i Azije. Vrlo su omiljene i prilično otporne sobne biljke, koje podnose različite temperature. U blažoj umerenoj klimi neke mogu uspevati i vani. Zmajevci su srodni kordilinama pa im se imena često zamenjuju. Prilično je velika zbrka sa imenima tih dvaju rodova, pa su često pogrešno označeni. Zapravo zmajevci nemaju lišće tako upadljivih boja kao kordiline, pretežno im je zeleno ili prošarano. U prirodi mogu narasti do 6 metara visine i sa velikim deblom. Ipak, sobne biljke su obično visoke 46 – 60 cm. Zasad se uvoze debla deblja od 2,5 cm u obimu i do jedan metar dugačka i drže se pod staklom dok ne poteraju pri vrhu grm svežih rozeta. Dracena deremenzis ima lepe zelene listove sa sivim prugama. Postoji i žuto zeleni varijetet, Dracena schryveriana. Dracena fragrans, koja je tako nazvana po cvetovima opojnog mirisa što se pojavljuju na odrasloj biljci ima široke zelene listove. Ta je vrsta pogodna za uzgoj iz debla, kao što je opisano. Prošarani oblik je D. f. “massangeana”. D. marginata ima tanke bakrenaste listove i dobro raste u mešanima nasadima. D. m. “tricolor” vrlo je lepa ali prilično osetljiva. D. canderiana je minijaturni varijetet sa listovima ispruganim svetlo-žućkasto-zeleno. Pogodan je za male stone mešovite nasade.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: visoka je uglavnom 46 – 60 cm. Kad raste na odraslim deblima, visoka je od 46 – 120 cm. Raspon listova menja se prema različitim varijetetima a može doseći i do jedan metar.

Rast: raste prilično sporo, obično 10 – 15 cm godišnje. Doba cvetanja: odrasla biljka može cvetati leti. Na stapki izraste mnogo zvezdolikih svetlo-žućkastih cvetova.

Miris: cvetovi imaju opojan tropski miris.

Svetlo: da bi listovi očuvali lepu boju potrebno im je mnogo svetla. Leti izbegavajte popodnevno sunce.

Temperatura: godi im prilično visoka temperatura 18 – 21°C, ali uz smanjeno zalivanje mogu podneti i 13°C. Najviša letnja je 24°C.

Voda: leti umereno zalivajte jedanput ili dvaput nedeljno, a zimi samo jedamput nedeljno. Biljka ne sme stajati u vodi niti se potpuno isušiti.

Prehranjivanje: svakih 14 dana dodajte tečno hranjivo.

Vlažnost vazduha: godi joj prskanje raspršivačem za maglu dva puta nedeljno osim ako je na direktnom sunčevom svetlu.

Vazduh: prilično je otporna prema različitim klimatskim uslovima. Jedino ne podnosi hladnu promaju.

Presađivanje: najviše svake dve do tri godine, najbolje u martu.

Orezivanje: nepotrebno osim ako ne želite odstraniti uvele ili oštećene listove.

Razmnožavanje: reznicama vrhova stabljike dugačikh 8 cm. Zakorenite ih rano proleće u vlažnom klijalištu pri 24°C.

Životni vek: barem 5 do 6 godina. Međutim, donji deo stabljike može usled suvoće vazduha ogoliti.

Biljke pratilice: dobro uspevaju u mešanim nasadima uz većinu stakleničkih biljaka. Svojim mnogobrojnim listovima lep su kontrast spram zelenih fikusa, filadendrona, bršljana itd.

Laka/teška: ne uzgaja se teško.

Dracena

Dracena

Dracena bicolor

Dracena bicolor