8 Mart, Dan žena

Bliži se 8. Mart – Dan žena . Iako ljubav i zahvalnost treba pokazivati tokom cele godine, ovaj dan ima neku posebnu čar, ovaj dan pripada isključivo važnim ženama u Vašem životu. Pokažite svakoj od njih da Vam je stalo!

Da vas podsetimo zašto je važan taj dan.

8 mart je datum koji se obeležava u ime sećanja na dan kada su se žene izborile za svoja prava, ostvarivši ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Žene su teško ali sigurno osvajale svoju slobodu i pravo glasa.

U Njujorku 8.marta 1857 godine radnice u fabrici tekstila, stupile su u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada. 51 godinu kasnije na isti dan i na istom mestu, žene su ponovo iskazale svoje nezadovoljstvo uslovima rada. 1908 godine, radnice koje su stupile u štrajk, bile su zatvorene u fabrici u kojoj je izbio požar u kom je stradalo 129 žena. Nakon te tragedije u znak sećanja na nemili događaj 1909 godine u Njujorku je prvi put obeležen 8. mart. U Kopenhagenu 1910 godine na Drugoj internacionalnoj konferenciji žena dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Za prvi međunarodni dan žena, prvo je proglašen 19, a ne 8 mart. Tek na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena, odlučeno je da se 8 mart proglasi Međunarodnim Danom žena.

Iskažite   ljubav i poštovanje važnim ženama u vašem životu. Poklonite  im 1 cvet, buket, aranžman , flowerbox, nešto lepo što će njih obradovati a vas ispuniti zadovoljstvom jer ste ih učinili srećnim.