Priča o suncokretu

Helianthus. Helia – sunce. Anthus – cvet. Sunčani cvet, suncokret. 
Simbolika suncokreta u svim kulturama sveta je poprilično moćna, vezana za najvažnije aspekte života. On simboliše mudrost, sreću, zdravlje, plodnost i dugovečnost. Pošto se uvek okreće prema suncu, simboliše  snagu, toplinu, postojanost i duboku odanost. Cvet je duhovnog rasta, fleksibilnosti i mogućnosti. Samim tim simboliše i bogatstvo i ambiciju. U kineskoj tradiciji suncokret simboliše dug život, snagu i sreću a mlade kineskinje veruju da 3 semenke suncokreta bačene preko leđa omogućavaju susret sa budućim mladoženjom. Indijanci ga koriste u letnjim festivalima kao simbol žetve. Po njihovom verovanju cvet suncokreta donosi vitalnost, energiju i plodnost. U starim vremenima ljudi su nosili ogrlice od nanizanih suncokretovih semenki verujući da ih čuvaju od velikih boginja. Veruje se i da leči depresiju, poboljšava stanje duha, rasteruje lošu energiju. Žuta boja suncokretovog cveta simboliše vitalnost i inteligenciju. To je biljka besmrtnosti. Suncokret pripada planeti Sunca, astrološki znak mu je Lav, element Vatra a simbol Duhovnost. U hrišćanstvu je simbol božije ljubavi i predstavlja nepokolebljivu veru da vodi dušu do najvišeg duhovnog nivoa.
Prvi su ga uzgajali meksički indijanci jos 2600 godine pre Hrista. Za Maye , Aztece i Inke predstavljao je sunčano božanstvo. Nacionalni je cvet Ukraine, službeni cvet grada Kitakyusku, zvanični grb američke države Kansas.
Suncokret je cvet koji prati kretanje sunca. Ili bar tako tvrde priče i legende koje govore da je to nekada bio sasvim običan i neugledan cvet.  Svi ostali cvetovi u polju i životinje koje su živele blizu stalno su mu se rugale zbog njegove jednostavnosti, usamljenosti i ružnoće. Suncokret je bio sam, napušten i tužno spuštene glave svaku noć. Ali ujutro, čim bi svanuo dan, suncokret bi digao svoju glavu i pomno pratio sunce, sve dok ono ne bi ponovo zašlo. I tako svaki dan.  Sunce je odlučilo da nagradi taj mali tužni, jednostavni cvet i da mu boju svojih zraka. Tu prelepu zlatnu boju. Nagradilo ga sunce za njegovu ljubav i vernost. Od tada se više niko nije rugao suncokretu jer je bio najviši i najlepši cvet u polju obasjan sunčevim zrakama.
Suncokret

Suncokret

Suncokret

Suncokret

Suncokret

Suncokret

Suncokret

Suncokret

Suncokret

Suncokret